Over

Muzikant achter het mengpaneel

Hallo, ik ben Stijn.

Als muziekfanaat heb ik van zowat alles wat meegepikt. In de eerste plaats als muzikant (gitaar, zang en wat drums) in meerdere bands, maar ook achter de schermen bij het organiseren van optredens, boekingen voor bands, stagehand, etc.

Opnames hebben me altijd geïnteresseerd en na jaren experimenteren, haalde ik ook een diploma ‘muziekproductie en studiotechniek’.

Sindsdien heb ik stuk voor stuk gebouwd aan mijn eigen opnamestudio. Hier probeer ik het beste van analoge gear te combineren met het gemak van een digitale DAW.

Resultaat is een kwalitatief budgetvriendelijke studio in het hart van de Kempen, waar ik graag met je op zoek ga naar je eigen geluid en deze natuurlijk vastleg in de vorm van een leuke single, demo, EP of zelfs full CD.

over stijn opnamestudio muziekstudio
studio night porter logo

Muziekstudio in het hart van de Kempen

Studio Night Porter is buiten een knipoog naar ‘When your number isn’t up van Mark Lanegan’, vooral ook de filosofie van de opnamestudio.
Namelijk net zoals een nachtportier ten dienste staan van de artiest, de band, de muziek.

Een opnamestudio zou het meeste uit jouw nummers moeten halen en ik geloof dat werken in een ongedwongen sfeer, waar ook plaats is voor experiment, de beste omgeving is voor het opnemen van jouw muziek.

Opties in de opnamestudio

Opnames

Een ruime live room (inclusief vuurhaard) zorgt voor een gezellige opnameruimte die dicht aanleunt bij een comfortabele woonkamer. Er wordt gebruik gemaakt van een arsenaal microfoons van onder meer Neumann, Sennheiser en Slate in combinatie met kwalitatieve (tube) preamps van onder meer Universal Audio en Focusrite.

Dankzij de grote opnameruimte is het mogelijk om te werken met live opnames waar alles tegelijk wordt ingespeeld. Opnames waar instrumenten apart worden opgenomen zijn natuurlijk ook mogelijk en geven meestal meer vrijheid qua gewenste sound.

De ruimte geeft een warme, niet te droge, natuurlijk klank. Dankzij verschillende akoestische panelen kan er gespeeld worden om een andere sound te krijgen naargelang het instrument en genre.

Mixing

Bij de mixing van je project wordt alles in balans gezet, effecten toegevoegd en je sound verder uit gepuurd. Hierbij zorgen we voor breedte, diepte en impact bij je nummers. Er wordt gebruik gemaakt van zowel externe analoge gears, als een uitgebreide collectie plugins.

Bij Studio Night Porter vind ik het ook heel belangrijk te luisteren naar de muzikant, daarom wordt er tijdens de opnames en mix altijd een lijstje bijgehouden met puntjes over de gewenste sound en zijn er genoeg feedback momenten ingepland zodat we de mix kunnen aanpassen naar jullie wensen. Het is tenslotte jullie muziek.

Mastering

De puntjes op de ‘i’, de laatste blinklaag om jullie muziek nog meer uit de speakers te laten springen is mastering.

Hierbij zorgen we ervoor dat de eindmix goed vertaald naar alle soorten luidsprekers, voegen we de nodige technische informatie toe en zorgen we ervoor dat alles zeker luid genoeg is zonder de dynamiek te verliezen. Zo klinkt je muziek goed op zowel streaming via earbuds, als op een hi-fi installatie thuis op cd.

Producing en preproductie

Soms is het interessant om een fris paar oren los te laten op jullie muziek, zo krijg je vaak een nieuw inzicht in één van je nummers of kunnen we je muziek naar een hoger niveau tillen. Dat kan gaan van het herschikken van een arrangement tot gewoon eens aan je effectenpedaal draaien.

Ik denk, indien gewenst, graag mee over jullie muziek. Dit kan bij grotere sessies eventueel al tijdens een repetitie vooraf als wijze van preproductie. Zo hebben jullie genoeg tijd om eventuele aanpassingen te finetunen voor de effectieve opnames.