EP opnemen – Hoe gaan we te werk?

Night PorterInformatie

Je bent klaar om je eerste EP op te nemen en dus iets meer te laten horen van je band of project. Een EP bevat meestal 4 à 5 nummers en geeft je meteen wat meer vrijheid qua nummerkeuze. Op een demo blijf je meestal braafjes bij de topnummers, op een EP kan er al eens een alternatiever nummertje of B-side bij. Meteen ook een leuke afwisseling of kans om een andere kant van je band te laten horen. Niets moet natuurlijk!

Vanaf een EP kan je ook gerust beginnen denken aan een release event, CD/LP persing en de mogelijkheid om deze op te sturen naar recensie bureau’s/magazines. Demo’s en singles zijn namelijk meestal te beperkt, maar vanaf een EP kan je een groter verhaal vertellen en is dit meestal al de moeite voor een recensist om een echte review te schrijven.

Voorbereiding en preproductie van een EP

De voorbereiding van een EP is eigenlijk hetzelfde als bij alle andere opnames: oefenen, oefenen & oefenen. Als de nummers in de vingers zitten kunnen we tijdens de opnames sneller en efficiënter werken. Zo hebben we ook meer tijd om te focussen op de leuke dingen. Namelijk jullie sound uitpuren, experimenteren met effecten, de ingevingen van het moment verkennen, etc. Veel leuker dus dan bijvoorbeeld zanglijnen in de studio te schrijven.

Ik denk ook altijd, indien gewenst, graag mee over de nummers. Soms kan het interessant zijn om een fris paar oren los te laten op jullie muziek. Dit gebeurt sowieso tijdens het opnameproces, maar kan ook vooraf tijdens één van jullie repetities. Bij langere projecten is het dan ook niet ongewoon dat ik al eens binnenspring en de nummers onder de loep neem. Dit kan gaan van het aanpassen van de structuur, de tekst herschrijven of soms iets simpels zoals draaien aan je distortion pedaal. Uiteraard altijd in samenspraak met de band, het is tenslotte jullie muziek!

De keuze van de nummers die uiteindelijk op de EP terecht komen is ook heel belangrijk. De luisteraar moet een duidelijk beeld krijgen van jouw muziek. Een nummertje extra inoefenen is ook niet een slecht idee. Wie weet hebben we wel tijd over, willen jullie een ruwe B-side of klinkt er één van de andere nummers toch niet zo goed als verwacht

(lees verder onder de foto)

preproductie voorbereiding ep Filthies repetitie bijwonen
Bijwonen repetitie ter voorbereiding van de eerste EP van Filthies

De opnames – mix – mastering

Bij de opnames van een volwaardige EP zit je al snel aan 4 à 5 dagen. Het is dan ook niet ongewoon dat de vermoeiing toe slaat. Voor de opnames werk ik liever in aaneensluitende dagen. We zouden anders ook gewoon te veel tijd verliezen met telkens alles terug op- en af te breken.

Voor de mix en mastering is het soms wel interessant om deze een paar dagen later in te plannen. Op die manier kunnen we onze oren ook wat laten rusten en beginnen we samen fris aan de mix. De mix kan, indien gewenst, ook afzonderlijk worden afgewerkt. Ik hou altijd een lijstje bij tijdens de opnames waar ik rekening hou met jullie gewenste sound. Nadat de mix +/- 90% is afgewerkt, kunnen we een luistersessie inplannen waar jullie je opmerkingen kunnen geven. Zo werken we de mix samen af volgens jullie wensen.