Wat is reamping?

Night PorterInformatie

Bij Studio Night Porter hebben we ook de optie om je opnames te reampen. Voornamelijk wordt dit gedaan bij bas- of gitaaropnames, maar eigenlijk kan je dit bij zowat elk instrument doen… zelfs drums of vocals.

Reamping?

Bij reamping stuur je een reeds opgenomen signaal naar een versterker om deze terug op te nemen in een bepaalde ruimte door een echte amp. Meestal is het oorspronkelijke signaal dan ook een droge DI track

Waarom reampen?

Er zijn vele reden waarom je zou willen reampen. De meest voorkomende reden is om een droog DI signaal naar een echte versterker te sturen en dit signaal dan vast te leggen in een echte ruimte, opgenomen door echte microfoons.
Dit geeft jouw bas- of gitaargeluid een authentieker en dimensionaler sound. Maar je kan ook gemakkelijker experimenteren met andere versterkers, microfoons, microfoon posities, etc. Zo kan je op een gemakkelijke manier je geluid vormgeven zonder je lijnen telkens opnieuw in te spelen.
Het is ook een snelle manier om een andere sound toe te voegen aan je nummer wanneer deze bijvoorbeeld wat punch mist of het oorspronkelijke geluid niet toereikend is.

Natuurlijk stopt het niet bij gitaren en basgitaren, je kan zowat alles reampen om een nieuwe sound te krijgen. Het wordt pas echt leuk als je nog extra effectenpedalen of experimentele microfoontechnieken gebruikt tijdens de reamping.

(lees verder onder de foto)

Radial X-Amp Reamper box voor het reampen door een Ampeg bas versterker

Hoe reampen

Reampen doe je wel niet simpelweg door een kabel uit je recorder te leggen. De routing in je DAW of mixer moet kloppen zodat er geen feedback loops ontstaan en je moet ook rekening houden het reeds gebalanceerde signaal van je opname, de impedantie, latency, etc. Best gebruik je hiervoor dus een Reamp box, hier in de studio wordt de variant van Radial gebruikt.

Reampen bij Studio Night Porter

In de muziekstudio heb je de optie om jouw via DI thuis opgenomen gitaar tracks te laten reampen door één van de versterkers in de studio. Zo krijg je een authentieker geluid voor je nummer, dan als je een amp simulator zou gebruiken.

Meestal neem ik tijdens de opnames een droog DI signaal op als back-up om te reampen. Mochten we uiteindelijk toch niet tevreden zijn over de sound of een extra dimensie willen toevoegen aan je nummer, dan kunnen we dit signaal gebruiken om jullie lijnen te reampen via een versterker naar keuze. Zo kunnen we dus snel aanpassingen doen aan je nummer, zonder dat je alles opnieuw moet inspelen.

Ook kan je andere bestaande opnames, zoals vocal tracks, nog eens door een versterker laten afspelen voor wat extra flavour. Voeg daar eventueel wat effectenpedalen aan toe in combinatie met room mics in de inkomhal en je kunt experimenteren met echt unieke geluiden.